A Föld napja alkalmából április 22-én, vasárnap a Dorogi Futókör Sportegyesület (Kemény Tímea ötlete alapján) és a DESE Túra Szakosztályának tagjai csatlakoztak a Virágzó Kesztölc Egyesülethez és közösen megszépítették a Dorog-Kesztölc közötti kiserdőt.

A közös akció során nagy területről szedték össze a szemetet, Dorogtól egészen Klastrompusztáig. A kesztölciek közül a falu kitakarításában részt vettek a kesztölci iskolások is, az ovisok pedig virágokat ültettek a Kéktúra útvonalán. A futókörösök és a túrázók délután kezdték el megtisztítani az illegális szemétlerakóhelytől és az eldobált szeméttől a kiserdőt.

Több tucat zsákot töltöttek meg mindenféle hulladékkal, köztük sajnos sok olyannal, amelyet a háztartási szemetesbe is ki lehetne dobni. Volt, ahol szinte egy komplett házfelújítás, volt, ahol egy autó maradványaira bukkantak. Ezen kívül ágvágóval megtisztították a kritikus területeket is a szóban forgó útvonalakon.

Előtte:

Utána:

A közös, megfeszített munka után a kesztölci falugazda szállította el a teli zsákokat és a hulladékokat a helyszínről, majd a résztvevők csatlakoztak az Erdészház Turistaszálló pinceavatójához és elfogyasztották a finom gulyásból és borból álló ebédjüket.

Remélik, a környezettudatos futókon és  túrázókon kívül az arra járók is figyelnek ezentúl a környék tisztaságára és rendezettségére.